inkokt lax med avokado majonnäs och ingefära

Ingredienser

  • 900 g  laxfilé, med skinn

Lag

  • 1  purjolök
  • 50 g  ingefära, färsk
  • 1  lime
  • 1 liter  vatten
  • 1 msk  vitvinsvinäger
  • 5  vitpepparkorn
  • 2 tsk  salt

Potatis- och ärtsallad

  • 1 kilo  färskpotatis, eller småpotatisar
  • 250 g  gröna ärter
  • 150 g  sockerärter
  • 150 g  ärtskott

Dressing

  • 2 msk  vitvinsäger
  • 2 tsk  dijonsenap
  • 1 msk  honung, flytande
  • 2 msk  olivolja
  • 1 tsk  salt
  • 2 krm  svartpeppar, nymald

Avokadomajo

  • 2  avokador
  • 2 tsk  limeskal, rivet
  • 2 msk  lime, pressad
  • 1 dl  majonnäs, hellmans eller hemlagad
  • 3 cm  ingefära
  • 2 krm  salt

1. Skär laxen i sex bitar. Ansa och skiva purjolöken. Skiva ingefära och lime. Koka upp alla ingredienser till lagen. Ta av från värmen och lägg ner laxbitarna. Låt stå 10 min under lock. Ställ sedan kallt.
2. Skrubba potatisen och koka den med skal. Låt svalna och halvera dem. Tina ärterna. Koka sockerärterna ca 1 minut i lättsaltat  vatten. Skölj i kallt vatten. Blanda dressingen. Vänd runt potatis, ärter, sockerärter och ärtskott i dressingen.
3. Halvera, ta bort kärnan och gröp ur avokadoköttet. Mixa avokadorna med limeskal och limesaft. Rör i majonnäsen och pressa ner ingefäran med en vitlökspress. Det är den smakrika saften från ingefäran som man vill åt. Tillsätt salt.
4. Ta upp laxen ur spadet och garnera med inge­fära. Servera med avokadomajo och sallad.

Etiketter: